Zwemmen

Binnen de zwemafdeling van De Krabben kun je op verschillende manieren je sport bedrijven: als recreant en als wedstrijdzwemmer. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt op een gezonde manier met je lichaam bezig te zijn in een gezellige omgeving. Jonge kinderen kunnen instromen bij de recreanten. De jongere zwemmers krijgen les van ervaren trainers en leren op een leuke manier nieuwe technieken. Ze kunnen doorstromen naar de wedstrijdploeg. Voor de recreanten worden elk seizoen 5 wedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden vinden allen plaats in de buurt van Bergen op Zoom en uiteraard is er één wedstrijd in ons eigen bad de Schelp. Op maandag en woensdag is er één baan gereserveerd voor de masters. Deze groep volwassen zwemmers, traint fanatiek, maar zwemt niet altijd op wedstrijdniveau. Op maandag van 20.30 tot 21.30 is het bad gereserveerd voor de trimgroep. Wilt u rustig banen zwemmen op uw eigen tempo, dan is deze groep iets voor u. De wedstrijdploeg van De Krabben komt dit seizoen uit in de district 1 competitie nadat ze in het seizoen 2014-2015 kampioen zijn geworden in de district 2 klasse. Onze ploeg bestaat uit een veertigtal zwemmers die begeleid worden door enthousiaste en betrokken trainers. Het streven is om jonge talentvolle zwemmers zodanig te begeleiden, dat zij kunnen deelnemen aan de Brabantse kampioenschappen.

Lijk het jouw leuk om eens een keer te komen kijken of te zwemmen? klik dan hier!

 

Recreatieve wedstrijden

Elke zwemmer wordt bij aanvang van zijn lidmaatschap ingedeeld bij de recreatieve zwemploeg: De recreatieve wedstrijden worden 5 keer per jaar gezwommen. Door deel te nemen aan de recreantenwedstrijden, krijgen de zwemmers wedstrijdervaring. Regelmatig wordt beoordeeld of een zwemmer klaar is om eventueel de overstap naar de wedstrijdploeg te maken. Zwemmers die hiervoor geschikt worden geacht krijgen een uitnodiging

Competitiewedstrijden

Als de zwemmers een overstap maken naar de wedstrijdploeg wordt een zogenaamde startvergunning aangevraagd. De zwemmer wordt hiermee geregistreerd bij de KNZB. Per seizoen zijn er 4 competitiewedstrijden, deze wedstrijden zijn verplicht. De wedstrijdploeg komt momenteel uit in de D1 klasse. Deelname aan de competitie doet de zwemmer dus niet alleen voor zichzelf. maar ook voor de klassering van de zwemploeg. De zwemmer wordt opgesteld en mag zelf geen keuze maken voor de te zwemmen afstand. Deelname aan de competitie wedstrijden zijn verplicht.

Zwem circuits

Per seizoen 2016-2017 zijn er 3 circuits gekomen voor verschillende leeftijdscategorieën binnen het wedstrijdzwemmen. Deze circuits zijn er om er voor te zorgen dat de zwemmers meer uitdaging hebben en dat er een betere overgang is tussen de verschillende leeftijdscategorieën. De verschillende circuits worden hieronder beschreven

Swimkick en Minioren wedstrijden

Dit circuit bestond al. Deze wedstrijden zijn bedoeld voor de jonge zwemmers tot 13 jaar. Deze wedstrijden worden zeer aanbevolen. De swimkick zijn wat laagdrempeliger en hierbij worden diskwalificaties dan ook niet doorgevoerd, maar als ter kennisgeving aan een trainer meegegeven. De Minioren wedstrijden zijn volgens de reglementen van de KNZB. Dit circuit heeft in totaal 3 wedstrijden per seizoen.

Minioren en Junioren wedstrijden

Deze wedstrijden zijn bedoeld voor de jonge zwemmers (minioren) tot 13 jaar en de zwemmers tot 16 jaar (junioren).  Deze wedstrijden zijn volgens de reglementen van de KNZB. Dit circuit heeft in totaal 3 wedstrijden per seizoen.

Junioren, Jeugd en Senioren wedstrijden

Deze wedstrijden zijn bedoeld voor de  zwemmers vanaf 12 jaar en ouder.  Dit circuit heeft in totaal 4 wedstrijden per seizoen. Deze wedstrijden zijn volgens de reglementen van de KNZB. Waarbij de zwemmers leren omgaan met Series en Finales op 1 dag.

Limiet- en invitatiewedstrijden

Er worden regelmatig limiet- en invitatiewedstrijden georganiseerd. Deze zijn vrij om individueel in te schrijven en zijn voor eigen kosten. Denk hierbij aan AYISC (Antwerp Youth International Swimming Competition) of de Maastricht Swim Meet

Regionale (Brabantse) Kampioenschappen

Aan de Regionale (Brabantse) kampioenschappen mag pas mee gedaan worden als je een limiet hebt gezwommen. Er worden twee keer per jaar Regionale (Brabantse) kampioenschappen gezwommen.